Zahterin diğer adı nedir?
Zahter bitkisi genellikle dağlık alanlarda, özellikle Hatay, Kilis, Gaziantep ve Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişir. Bilimsel adı Thymbra spicata L. olup hanımeli ailesine aittir. Zahter bitkisi birçok kişi tarafından kekik olarak da adlandırılır.
Zahter’in Türkçesi nedir?
Zahter, Lamiaceae familyasının Tymbra spicata türüne ait, Ortadoğu’da, özellikle Filistin ve Cezayir’de yetiştirilen, halk arasında kara kekik olarak bilinen tıbbi bir bitkidir.
Zahter ile biberiye aynı şey mi?
Halk arasında “Biberiye ve Zahter aynı mıdır?” olarak bilinir. Tadı biberiyeye biraz benzese de, Zahter biberiye kadar baskın bir baharat değildir. Tadı bir yana, birbirlerinden oldukça farklıdırlar.
Zahter eş anlamlısı nedir?
Bu nedenle “kara kekik” olarak da adlandırılır. Kekik bitkisinin diğer isimleri kara kekik, kekik kekiği, zater, kekik ve taze kekiktir. Bulmacaların hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu etkileri vardır.
Kekikle ve zahter aynı mı?
Zahter, kekik olarak adlandırılır çünkü kekiğe benzer ve kekikle aynı aileden gelir. Ancak kekik, 60 farklı bitki türünün genel adıdır. Thymbra spicata L., yani kekik, kekik çeşitleri arasında bir türdür.
Hatay kahvaltılık zahter içinde ne var?
Hatay Yöresel Hatay Yöresel Kahvaltılık Zahter Doğal Katkısız 250 gr. Hatay’ın meşhur lezzeti kahvaltılık Zahter’dir. Kahvaltılık Zahter’in içerisinde karpuz çekirdeği, kavun çekirdeği, leblebi, nohut, sumak, tuz, buğday ve susam bulunur.
Kahvaltılık zahter neye iyi gelir?
_Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, mide ve bağırsak sağlığını korur. Zahter tozunu kahvaltıda yemenin faydaları şunlardır. _Kanı temizler, karaciğeri korur ve vücudu toksinlerden arındırır. _Vücutta mantar oluşumunu engeller ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. _Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dağ kekiği neye benziyor?
Arapça bir kelime olan zahter, Türkçede yaygın olarak “dağ kekiği” olarak adlandırılan yabani bir bitkidir. Evet, kekiğe benziyor, ancak daha keskin, daha taze bir kokuya ve en güzel parlak yeşil gölgeye sahip uzun yapraklı bitkimiz çok popüler ve şifalı bir kaynaktır.
Zeytinyağlı zahter nasıl yenir?
Bir kaseye bir yemek kaşığı zahter ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koyup karıştırın. Ekmeğinizi bu karışıma batırıp yiyebilirsiniz. İsterseniz zeytinyağı ve zahteri ayrı kaselere koyup ekmeği önce zeytinyağına sonra da zahter’e batırıp yiyebilirsiniz. Bu lezzetli ve doyurucu kahvaltı sizi tok tutacak.
Zahter kaç çeşit baharat?
Kahvaltılık Zahter, doğal otlar ve baharatlarla hazırlanan sağlıklı ve lezzetli bir kahvaltı alternatifidir. 13 çeşit baharatla zenginleştirilmiş bu karışım, kahvaltı sofranıza lezzet katacak.
Zahter bitkisi neye iyi gelir?
Bağışıklık sistemini destekler: Güçlü içeriği sayesinde kekik bitkisi bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklardan korur. İltihap giderici etkisi vardır: Kekik bitkisi güçlü iltihap giderici özelliği ile vücuttaki iltihabı azaltarak ateş ve ağrı gibi semptomları hafifletir.
Zahterin başka adı var mı?
Bitkinin yaygın adı Zahter olmakla birlikte Arapça kökenli olup, yetiştiği bölgelerde; Dağ Kekiği, İyi Kekik, Kara Kekik, Kara Kekik, Mor Kekik, Zater, Kekik vb. isimler de verilmektedir.
Zahterin yan etkileri nelerdir?
Zahter baharatı aşırı tüketildiğinde yüksek ateşe neden olur. Kalp damar hastalıkları üzerinde yan etkileri olabilir. Bu nedenle tüketildikten sonra alerjik reaksiyon oluşursa derhal doktora başvurulmalıdır. Ayrıca guatr hastalığı olan kişiler tarafından Zahter tüketilmemelidir.
Zahter hangi dilden?
Etimoloji. Ignace J. Gelb’e göre, sarsar olarak okunabilen bir Akadca kelime bu baharat bitkisine atıfta bulunabilir. Bu kelime Suriye satre ve Arapça za’atar (veya sa’tar) olarak izlenebilir, muhtemelen Latince satureia’nın kaynağı olarak.
Zahter neye faydası var?
Sindirim sorunlarına iyi gelir ve mide rahatsızlıklarını giderir. Cilt sağlığına katkı sağladığı için akne, sivilce ve diğer cilt sorunlarının tedavisinde etkilidir. Zahter çayı düzenli tüketildiğinde birçok sağlık faydası sunan bir çaydır.
Dağ kekiğinin faydaları nelerdir?
Fenolik bileşikler ve esansiyel yağlar sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve vücut enfeksiyonlardan korunur. Kekik çayının bir diğer faydası da sindirimi kolaylaştırmasıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaklardaki şişkinliği giderir. Kekik çayının solunum yollarında rahatlatıcı etkisi vardır.
Kahvaltılık zahter hangi yöreye ait?
Gaziantep yöresine ait bir kahvaltılık yiyecek olan zahter, Gaziantep’in zengin baharat kültürünün bir parçasıdır.
Kahvaltılık zahter ile ne yapılır?
Kahvaltıda: Kahvaltıda zahter zeytinyağı ve sumakla karıştırılıp ekmekle birlikte yenebilir. Bu karışım özellikle Akdeniz mutfağında yaygındır. Yoğurt mezelerinde: Zahter yoğurt ve zeytinyağı ile karıştırılarak meze olarak da yenebilir. Bu karışım hem lezzetli hem de sağlıklıdır.