Nağme-i Seher ne anlatır?
Recaizade Mahmut Ekrem’in klasik şiire yaklaşımını sürdürdüğü Nağme-i Seher adlı eserinde gece, geleneksel biçimiyle sunulur ve şiirlere gecenin yeni bir temsili eklenmez. Recaizade Mahmut Ekrem, gazelinde gecenin olaylarını ve gecede yaşanan aşk hallerini “bu şeb” kafiyesiyle anlatır.
Recaizade Mahmut Ekrem neyi savundu?
“Sanat sanat içindir” kavramını savundu. Doğaya odaklanan ve doğadaki insanla ilgilenen şiirler yazdı. Aşk ve ölüm temalarını işledi. Eski ve yeni edebiyat hakkındaki tartışmaların merkezindeydi.
Recaizade Mahmut Ekrem kiminle kavga etti?
Tartışmaların en yoğun yaşandığı dönem ise Birinci Meşrutiyet yıllarıydı. Özellikle Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci etrafındaki edebî şahsiyetleri ilgilendiren polemikler, Beşir Fuat, daha sonra Ahmet Midhat Efendi ve hatta Servet-i Fünun edebî şahsiyetleri etrafındaki tartışmalarla genişledi.
Recaizade Mahmut Ekrem eski mi yeni mi?
Abdülhak Hamit ve Recaizade Mahmut Ekrem ile birlikte yenilikler üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Bu da Recaizade Mahmut Ekrem’i Tanzimat döneminin en önemli sanatçılarından biri yapmaktadır. Recaizade Mahmut Ekrem, Tanzimat edebiyatında çalkantıya neden olan eski-yeni edebiyat tartışmalarında “yeni”nin en büyük temsilcisi olarak kabul edilir.
Yakacık’ta akşamdan sonra bir mezar alemi kimin?
“Recaizâde Mahmut Ekrem ve ‘Yakacık’ta Akşamın Ardından Bir Mezarlık Dünyası’ Üzerine” | AVESİS.
Recaizade Mahmut Ekrem kimdir kısaca özeti?
1847 yılında İstanbul’da doğdu. Tanzimat’tan sonra takvim nazırı olarak görev yapan şair, hattat ve tarihçi Recaizade Mehmet Şakir Efendi’nin oğludur. Küçük yaşta evde babasından Arapça ve Farsça öğrendi ve bir süre Vaniköy İlkokulu, Beyazıt Ortaokulu ve Mekteb-i İrfan’da (1858) okudu.
Araba sevdası ilk neydi?
İlk gerçekçi roman olarak bilinen Araba Aşkı, 1896’da yayımlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir. Recaizâde Mahmut Ekrem’in eserinde de batılılaşma, aylaklık, züppelik ve yabancılaşma gibi temalar sorgulanır.
Demdeme Zemzeme olayı nedir?
Demdeme-Zamzeme tartışmasını tam olarak anlamak için, kelimelerin sözlükteki anlamlarına bakmak gerekir. Zamzam, mecazi olarak melodik ve uyumlu anlamına gelen bir kelimedir. Demdeme, sözlükte hoş olmayan sözler veya öfkeli yüksek ses gibi anlamlara sahiptir.
Recaizade hangi akıma aittir?
*Tanzimat sanatçısı olmakla birlikte Servetifünun edebiyatının da temellerini atmıştır. *Eserleri, fikirleri ve gençlere yönelik rehberliğiyle Avrupa edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuştur. *Recaizade Mahmut Ekrem, hayatı boyunca gençlere edebiyat öğretmeye çalışmıştır.
Demdeme mi önce Zemzeme mi?
Demdeme, Muallim Naci’nin 1886 yılında yayımlanan eleştiri türündeki eseridir. Bu eser, Recaizade Mahmud Ekrem’in Zemzeme adlı eserindeki düşünceleri eleştirmek amacıyla yazılmıştır.
Dekadan tartışması kimler arasında oldu?
Mehmet Rıfat Efendi ve Süleyman Nesip’in yazısıyla birlikte “dekadan” tartışması taşradaki okuyucuyla buluşturuldu.
Ateşpare kimin eseri?
ATEŞPÂRE (MUALLİM NACİ) Öğretmen Naci’nin şair kimliğinin edebiyat çevrelerinde yaygın yankı bulmasını sağlayan bir şiir kitabıdır. Muallim Naci’ye şiir alanında ilk şöhretini kazandıran Ateş-pâre, tamamı aruz usulüyle yazılmış 53 şiiri içerir.
Zemzeme hangi döneme aittir?
Özellikle Servet-i Fünûn anlayışı bakımından döneminin pek çok edebî şahsiyeti tarafından örnek alınan Ekrem, çeşitli konulardaki görüşleriyle de dikkat çekmektedir. Bu görüşleri genellikle Talim-i Kitap (1879), III. Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde yer almaktadır.
Sümbüle kimin?
Türk edebiyatına “Ateşpare”, “Şerare”, “Füruzan”, “Sümbüle” ve “Yadigar-ı Naci” adlı şiir kitaplarının yanı sıra çok sayıda eser bırakan yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen Muallim Naci, vefatının 128. yılında anılıyor.
Edebiyat üstat kimdir?
Mekteb-i Mülkiye’de edebiyat dersleri veren ve ders kitapları hazırlayan Ekrem Bey’e “usta” denmesi çokça tartışmaya yol açtı.
Nağme-i Seher hangi edebi akıma aittir?
Ekrem, eski tarzdaki şiirlerini topladığı Nağme-i Seher ve Yadigâr-ı Şebab’dan sonra yeni tarzdaki şiirlerini Zemzeme’de (I, II, III) toplamıştır. Yeniliksever edebiyat çevrelerinde kendisini ünlü yapan eserlerinden biri de bu Zemzeme serisidir.
Her şey şiirin konusu olabilir kimin sözü?
Muallim, Naci’nin kulak için kafiye anlayışını, göz için kafiye anlayışının aksine benimsedi. “Güzel olan her şey şiirin konusu olabilir” dedi ve şiir hakkındaki görüşlerini ve eleştirilerini Zemzeme adlı şiir kitabının önsözünde açıkladı.
Şemsa konusu nedir?
Şemsa, Racaizade’nin kendi hayatından kesitleri Mahmut Ekrem’e sunduğu bir hikâyedir. Bu eserde Şemsa olarak bilinen Seher, çok küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş bir Anadolu çocuğudur. Recaizade bu çocuğu çok sever ve onu kendi çocuğu gibi görerek iyi yetiştirmek ister.
Takdir-i Elhan neyi anlatıyor?
Recaizade Mahmut Ekrem’in, hem Menemenlizade Tahir’in şiirlerini topladığı Elhan kitabını övmek, hem de genel olarak estetik hakkındaki görüşlerini açıklamak amacıyla 1886 yılında yazdığı kitap.