Bir kişiden şikayetçi olunca ne olur?
Cumhuriyet savcılığı veya kolluk kuvvetleri, şikâyet üzerine işlenen suçlarda doğrudan ve kendiliğinden soruşturma başlatamazlar. Şikâyet hakkı, yalnızca suç mağduruna veya suçtan zarar gören kişiye ait olan ve başkaları tarafından kullanılamayan bir haktır ve mirasçılara geçmez.
Karakola şikayet verdikten sonra ne olur?
Polis karakoluna bir şikayet ulaştığında, polis şikayeti araştırır ve delil toplar. Şikayet edilen kişi delil vermek üzere çağrılabilir. Delil toplama ve soruşturma süreci devam eder. Şikayet ciddi ise, savcı dosyayı inceleyebilir ve cezai işlem başlatmaya karar verebilir.
Kanıt olmadan şikayetçi olunur mu?
Merhaba, Kanıt veya destekleyici belge olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu kanıtla desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.
Şikayet edildikten sonra ne olur?
Kanunda bir suçun kovuşturulmasının bir rapora bağlı olduğu açıkça belirtilmediği sürece, suç resen cumhuriyet savcısı tarafından soruşturulur. Uzlaştırma/arabuluculuk uygulamasının kapsamına soruşturma ve ceza kovuşturması konusu olan tüm suçlar da dahildir.
Polise şikâyet ettikten sonra ne olur?
Suç duyurusunun emniyete yapılmasının ardından, polis konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda soruşturmayı yapar, soruşturma raporu düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına gönderir.
Birinin beni şikâyet ettiğini nasıl anlarım?
Hakkınızda bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sorumlu cumhuriyet savcılığından öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, ifade vermek üzere çağrılmanız veya bildirimde bulunmanız halinde soruşturma hakkında bilgilendirilebilirsiniz.
Polis ifadeye kaç günde çağırır?
İfadeye katılmanız için bir süre sınırlaması yoktur; ancak kolluk kuvvetleri veya Cumhuriyet savcısı tarafından belirlenen süre içerisinde ifade vermeye gelmemeniz durumunda, tutuklama emri çıkarılabilir veya zorla tutuklanmanıza karar verilebilir.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ihbar edilecek suçlar şu şekilde sıralanmıştır: Konut dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama suçları şunlardır:
Rahatsız eden birini savcılığa verince ne olur?
Soruşturma açma: Cumhuriyet savcısı delilleri inceleyerek soruşturma açabilir. Cezai kovuşturma: Soruşturma sonucunda, bozguncuya karşı cezai kovuşturma başlatılabilir. Koruma kararı: Cumhuriyet savcısı, suçlunun sizinle iletişime geçmesini yasaklayan bir koruma kararı çıkarabilir.
Şikayet eden kişinin kimliği açıklanır mı?
CİMER’e şikayette bulunan kişilerin kimliğinin açıklanıp açıklanmadığı sıkça sorulan bir sorudur. CİMER’e yapılan başvurularda şikayette bulunan vatandaşların kimliği gizli tutulmaktadır.
Şikayetçi olunca dava açılır mı?
Şikâyete konu olan suçlarda Cumhuriyet savcısı, şikâyete yetkili kişinin şikâyeti üzerine kendiliğinden soruşturma yaparak delilleri toplamak veya suç şikâyete konu değilse ve yeterli şüphe sebepleri varsa, iddianame ile birlikte ceza mahkemesine şikâyette bulunmak zorundadır.
Şikayetçi olmak sicile işler mi?
İşlenen her suç sabıka kaydına geçmez. Şikayette bulunan kişi, yargılama tamamlanana kadar şikayetten vazgeçmemeli ve herhangi bir uzlaşmaya varmamalıdır.
İhbar eden kişi bulunur mu?
Polis acil durum numarası 155’e gelen tüm raporlar gerçek olarak kabul edilir ve sisteme girilir. Gelen tüm raporlar en üst düzeyde gizlilikle kaydedilir ve bildirimde bulunan vatandaşın kimliği asla üçüncü şahıslara açıklanmaz. Polis acil durum numarası 155’e gerekli tüm bilgiler verilmeli ve kanıtlar …
Hakkınızda şikayet olursa ne olur?
Hakkınızda bir şikayette bulunulduysa, soruşturma şikayetçinin polise veya savcılığa gidip şikayetçi olarak ifade vermesiyle başlar. Soruşturma görevlileri daha sonra savcılık adına ifadenizi alır. Bu aşamada şüpheli olarak kabul edilirsiniz.
Polise ifade verdikten sonra ne olur?
Savcı, ifadeyi aldıktan sonra şüpheliyi, özel olayın koşullarına ve suçun niteliğine bağlı olarak serbest bırakabilir. Sulh Ceza Hakimi, bir kişinin tutuklanmasını ve Ceza Mahkemesine nakledilmesini talep edebilir. Alternatif olarak, Sulh Ceza Hakimi, kişiyi yalnızca adli kontrol talebiyle Ceza Mahkemesine sevk edebilir.
Hakkımda şikayet varsa ne olur?
Hakkınızda bir şikayette bulunulduysa, soruşturma şikayetçinin polise veya savcılığa gidip şikayetçi olarak ifade vermesiyle başlar. Soruşturma görevlileri daha sonra savcılık adına ifadenizi alır.
Biri şikayetçi olursa sicile işler mi?
Soruşturma aşaması ceza siciline işlenmez. Soruşturma sonucunda mahkumiyet alırsanız bu ceza siciline işlenir. Soruşturma sırasında kovuşturma için bir sebep olmadığına karar verilir ve dosya kapatılırsa mahkumiyet olmadığı için ceza siciline giriş yapılmaz.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda ihbar edilecek suçlar şu şekilde sıralanmıştır: Konut dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama suçları şunlardır:
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır?
Şikayet süresi: Şikayet süreniz 6 aydır. Buna göre, yetkili kişi soruşturma ve kovuşturmaya konu bir suç hakkında 6 ay içinde ihbarda bulunmazsa, ne soruşturma ne de kovuşturma yapılabilir.