Avret bölgesi neresidir?
Sünni tefsirde avret, göbekten dizlere kadar olan vücut bölümünü ifade eder. Maliki, Şafii, Hanefi ve Hanbeli mezhepleri göbeğin de dahil edilmesine dikkat ederler.
Gusülde avret yeri neresidir?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimlerinin çoğunluğuna göre, bir erkeğin avret yeri göbek ile diz kapağı arasındadır. Hanefiler diz kapağını da avret yerlerine dahil etmişlerdir. Hz. Peygamber bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Müslüman erkeğin uylukları avret yeridir.” (Ahmed, III/478).
Avret yerleri neye göre belirlenir?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbelilerde hâkim olan görüşe göre, kadının elleri ve yüzü hariç bütün bedenini örtmesi gerekir. Hanbeli mezhebindeki bir diğer görüşe göre ise eller avret sayılırken, Hanefi mezhebindeki bir görüşe göre ise ayaklar örtülmesi gereken yerlerden hariç tutulmuştur.
Kadın sesi avret değildir ne demek?
Bir kadın, “günaha sürüklenmemesi” için yüzünü örtmelidir. Bir kadının sesi “özel” olarak kabul edilir ve toplum içinde duyulmamalıdır. (Arapça avret kelimesi, vücudun örtülmesi gereken kısımlarını ifade eder.)
Kadının neresi avrettir?
Tanımlar değişir, ancak genel olarak bunlar cinsel uyarılma, üreme ve dışkı ve ilgili maddelerin atılmasıyla ilgili kısımlardır. Kadınlar için: vulva (vulva dahil), vajina ve göğüsler.
Avret yerleri nasıl yıkanır?
Vajina doğal olarak kendini temizlediğinden, ek bir temizlik prosedürüne gerek yoktur. Ancak, bu bölgeyi temiz ve sağlıklı tutmak için bazı uygulamalar benimsenebilir: Vulvayı temizlemek için yalnızca ılık su kullanılmalıdır.
Kadın kadının avret yerini görürse gusül gerekir mi?
Ümmü Süleym (r.a.) sordu: “Bir kadın bunu görürse yıkanması gerekir mi?” Bunun üzerine: “Evet!
Avret yerlerine dokunmak gusül abdestini bozar mı?
Dokunulan bölgenin cinsel bölgenin bir parçası veya çoğu/tümü olması fark etmez. Bir kişinin sadece önüne değil, arkasına da dokunmak abdestinin bozulmasına neden olur. Aynı şekilde, eşin veya çocuğun önüne veya arkasına dokunmak ve kendi şahsına dokunmamak da abdesti bozar.
Külotla abdest alınır mı?
Şort, atlet, pantolon ve eşofmanla abdest alabilir miyim? Gusül sırasında iç çamaşırı giymek uygun görülmüştür. Ancak normal abdestte, özel bölgeler örtülü olduğu sürece, kollar ve ayaklar yarı açık olsa bile bir sakıncası yoktur.
Kadınlar başı açık namaz kılabilir mi?
Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).
Avret yerleri Kur’an’da geçiyor mu?
Kur’an-ı Kerim’de Araf Suresi 26-27, Nur Suresi 30-31, 60, Ahzab Suresi 33 ve 59. ayetler doğrudan doğruya tesettürle bağlantılı olarak zikredilmektedir. Araf Suresi 26. Ayet: “Ey Ademoğulları! Size avret yerlerinizi örteceğiniz elbiseler ve süsleneceğiniz elbiseler verdik.
Şortla kılınan namaz kabul olur mu?
Bu konuda iki temel yaklaşım vardır, biri çoğunluğun (Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri dahil) yaklaşımı, diğeri ise Malikilerin yaklaşımıdır. Çoğu kişiye göre, Setr-i Avret namazın sıhhati için bir ön şarttır. Bu nedenle, Setr-i Avret şartı gözetilmeksizin kılınan namaz geçersizdir.
Avret yerinin ne kadarı açılırsa namaz bozulur?
İster tek başına, ister cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir uzuv, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir uzvun dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.
Namaz abdestinde avret yeri yıkanır mı?
Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar. Sonra vücudunun her yerini iyice yıkar.
Erkeklerde setri avret neresidir?
Onlara göre erkeklerin uyluk/kalça (fahz) kısımlarının açıkta kalmasıyla namaz kılmaları caizdir, zira bunlar korunaklı mahrem bölgeler olarak kabul edilmektedir.
Hastanın avret yerini görmek abdesti bozar mı?
Cevap: Görünen mahrem yer nedeniyle abdest bozulmaz. Bizim görüşümüze göre, abdest dokunularak bozulmaz. Ancak abdesti durdurmak veya gusül almak için sebepler varsa, abdest tekrar alınır. Ya da gusül almak gerekiyorsa, gusül abdesti alınır.